Informatie over de wettelijke kaders en richtlijnen voor metaaldetectie in België
Op 15 maart 2025 is de nieuwe regelgeving voor metaaldetectie in België van kracht gegaan. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wijzigingen. Zie de samenvatting van wijzigingen voor meer informatie.
In Vlaanderen wordt metaaldetectie geregeld door het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het bijhorende Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014. Deze wetgeving werd verder aangepast door het wijzigingsdecreet van 15 maart 2025.
Het niet naleven van deze regels kan leiden tot administratieve en/of strafrechtelijke sancties, waaronder boetes en in bepaalde gevallen zelfs gevangenisstraf.
Aanpassing van de meldingsplicht en verduidelijking van de regels rond metaaldetectie op het strand en in duingebieden.
Nieuwe richtlijnen voor het documenteren en fotograferen van vondsten.
Introductie van het verplichte digitale meldingsplatform voor detector-vondsten.
Start van het erkenningssysteem voor metaaldetectoristen.
Om legaal metaaldetectie te kunnen uitvoeren in Vlaanderen, moet je erkend zijn als metaaldetectorist. Dit is een eenvoudige administratieve procedure.
Als lid van Detectum helpen we je graag bij het aanvragen van je erkenning. Neem contact op met ons via het contactformulier of kom naar een van onze workshops.
Als erkend metaaldetectorist mag je niet overal zoeken. De wetgeving stelt duidelijke grenzen aan waar je je hobby mag uitoefenen.
Je kunt dit op verschillende manieren nagaan:
Indien je munitie of andere potentieel gevaarlijke oorlogsresten vindt, raak deze NIET aan en contacteer onmiddellijk de politie (101). Markeer de locatie en blijf op een veilige afstand.
Als erkend metaaldetectorist ben je verplicht om alle archeologische vondsten te melden binnen 30 dagen na de vondst. Dit gebeurt via een digitaal meldingsplatform.
Alle archeologische vondsten die je doet tijdens het metaaldetecteren, waaronder:
Let op: Ook fragmenten en onherkenbare stukken moeten worden gemeld.
Detectum biedt een handige tool waarmee je je vondsten kunt registreren en delen met andere leden, en die je helpt bij het correct melden aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. Bekijk de Detectum Vondsten App.
Het wettelijk eigendomsrecht van archeologische vondsten is als volgt geregeld:
Belangrijk is dat je altijd in overleg gaat met de grondeigenaar over je vondsten, idealiter vóór je gaat zoeken.
Als verantwoordelijke metaaldetectorist volg je niet alleen de wettelijke regels, maar hanteer je ook een ethische gedragscode. Detectum onderschrijft de volgende principes:
Als lid van Detectum onderschrijf je automatisch onze erecode, die verder gaat dan de wettelijke vereisten. Deze erecode bevordert verantwoordelijk zoekgedrag en goede samenwerking met erfgoedinstanties.
Hier vindt je de belangrijkste documenten en formulieren met betrekking tot metaaldetectie in Vlaanderen:
Volledige tekst van het decreet van 12 juli 2013 (PDF, 823KB)
Volledige tekst van het besluit van 16 mei 2014 (PDF, 1.2MB)
Versie 2022 met alle richtlijnen voor metaaldetectie (PDF, 564KB)
Formulier voor het aanvragen van je erkenning als metaaldetectorist (DOCX, 48KB)
Sjabloon voor het verkrijgen van schriftelijke toestemming (DOCX, 32KB)
Handig formulier voor het documenteren van je vondsten (PDF, 146KB)
Tips en instructies voor het maken van goede vondstfoto's (PDF, 2.3MB)
Als Detectum-lid krijg je toegang tot extra hulpmiddelen zoals GPS-kaarten, een digitaal logboek en onze app voor vondstregistratie. Meer info over lidmaatschap.